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TEXT:  
   
SUBJECT:  Entitlement of a Reservist to Payment of Unauthorized  
Medical Expenses.   

(This opinion, previously issued as Opinion of the General Counsel 1-64, 
dated May 15, 1964, is reissued as a Precedent Opinion pursuant to 38 C.F.R. 
§§ 2.6(e)(9) and 14.507. The text of the opinion remains unchanged from the 
original except for certain format and clerical changes necessitated by the 
aforementioned regulatory provisions.)  
   
To:  Chief Medical Director   

1. This responds to your request of April 7, 1964, for an opinion whether, under 
the facts stated, claims for unauthorized hospital and medical expenses may be 
paid.  Essentially, the question is whether injury adjudicated "service- 
connected" pursuant to 38 U.S.C. § 106(d) may be the basis for reimbursement  
or payment of such expenses, including those incurred on the day of the 
accident, where the hospital and medical services were rendered before 
adjudication of service connection and the award of compensation.  For reasons 
to be stated our answer is in the affirmative.   
 
 2. The salient facts are as follows:  As a member of the United States Naval 
Reserve, this Reservist was attached to the Naval Air Station at Seattle, 
Washington.  He was ordered to report for inactive duty training (scheduled 
week-end drill) and was proceeding by automobile on January 4, 1963 to the 
Portland International Airport, Portland, Oregon, by the most direct route for air-
lift to Seattle, Washington.  At about 6:15 P.M., the automobile in which he was 
riding as a passenger apparently skidded on an icy road and collided with 
another vehicle causing him severe injuries.  The air-lift from Portland to Seattle 
was regularly used by the reservists in the Portland area.  He was taken on the 
same day to a private hospital for treatment, where he remained hospitalized 
until January 16, 1963.  He continued undergoing treatment under the care of 
private physicians until April 2, 1963, which treatment included a further stay at 
a private hospital.  Claims for payment of the unauthorized hospitalization and 
medical services furnished him over the period January 4, 1963 to April 22, 1963 
have been filed. Service connection has been granted for the Reservist's 
injuries and the rating decision shows the degree of disability at 10 per cent 
effective January 5, 1963.  An amended compensation award commencing that 
date was approved May 11, 1964.  The service department has determined there 
is no authority under its laws to pay the medical expenses involved.  



 
 3. VA Regulation 6141(A)(1) provides for reimbursement or payment of 
unauthorized medical expenses for treatment of a condition shown to be service- 
connected by a decision of a VA adjudicatory agency where emergency and 
other requirements are met.  Sections 610(a) and 612(a) of title 38, United States 
Code, provide respectively for hospital care and outpatient services for the 
service-connected disability of veterans, who are defined by section 101(2) of 
title 38 as persons who served in the active military, naval, or air service and 
were discharged or released therefrom under conditions other than dishonorable. 
 The term "service-connected" with respect to a disability means a disability 
incurred or aggravated in line of duty in the active military, naval, or air service 
(38 U.S.C. § 101(16)).  Section 106(d) of title 38 provides that, for purposes of 
this title, an individual injured after December 31, 1956, while proceeding directly 
to or returning directly from active duty for training or inactive duty training, when 
such training is authorized or required by competent authority, shall be deemed 
to have been on active duty training or inactive duty training, as the case may be, 
at the time the injury was incurred.  38 U.S.C. § 101(24) defines "active military, 
naval, or air service" to include any period of active duty for training or inactive 
duty training during which the individual was disabled from an injury incurred or 
aggravated in line of duty.   
 
 4. Under the facts stated it is obvious that, even though the Reservist was not in 
a duty status at the time of his injury, he is to be deemed as having the same 
inactive duty status as he would have occupied had the injury been incurred 
while actually engaged in performing such duty.  A primary function of section  
106(d) of title 38 is to assure that members of Reserve components traveling 
directly to or from authorized training duty will be covered for "service-connected" 
veterans' benefits where they were not actually in a duty status, from a military  
standpoint, when injured during such travel. This is the so-called "portal-to-portal" 
principle which was first incorporated in Public Law 881, 84th Congress, for 
purposes of dependency and indemnity compensation and later broadened 
to include other benefits based on service-incurred disability.   
 
 5. It is also apparent that since no actual duty status had been assumed and the 
law merely deemed the Reservist as having such status at the time of the injury 
he may be regarded as having been discharged or released from such presumed 
duty status immediately following incurrence of the injury and therefore as having 
attained the requisite position as a veteran insofar as hospital or medical benefits 
under VA laws are concerned.  
 
 6. It appears, therefore, that the Reservist, a veteran, sustained a disability 
based on injury deemed to have been incurred in the active service. Unless the 
conclusion is affected by the fact that the adjudication of service connected and 
award of compensation did not occur until after the emergency hospital and 
medical services were rendered, the case is properly one for reimbursement or 



payment of unauthorized medical expenses under the regulations, assuming 
other requirements therein specified are met. 
   
 7. The rule established in Op Sol 110-52 and Op Sol 178-52 under the law as it 
existed prior to Public Law 87-583, approved August 14, 1962, was to the effect 
that, as to a peacetime veteran not separated for disability, there was no 
authority to reimburse for medical expenses incurred in an emergency for 
treatment of a service-connected disability for any period prior to the date 
of approval of an award of disability compensation.  However Op.GC 18-57 
liberalized this rule by allowing such reimbursement to be authorized from the 
date compensation was paid even through the compensation payment was 
retroactive.  
  
 8. In case, C XXX (unpublished opinion of this office dated April 21, 1960), it was 
held that since compensation was not awarded, and could not be paid to the 
peacetime Reservist injured while returning from training duty until the day  
following the accident, reimbursement or payment for unauthorized hospital and 
medical services furnished the day of the accident could not be made.  However, 
in that case reimbursement and payment was in fact authorized for hospital and 
medical service rendered on subsequent days for which compensation was  
retroactively awarded.  The case arose prior to Public Law 87- 583, approved 
August 14, 1962, which removed the requirement that in order to qualify for 
hospital or medical care for a peacetime service-connected disability a veteran 
must have either been discharged for a disability incurred or aggravated in line 
of duty or be in receipt of compensation.  Hence, as to a claim based on hospital 
and medical services rendered on or after August 14, 1962, receipt of 
compensation is not a basic eligibility requirement.  
  
HELD:   
 
9. Conclusion:  Where, as in this case, an individual has not acquired the 
necessary duty status but is deemed, pursuant to 38 U.S.C. § 106(d), as further 
implemented by 101(24), to have incurred his injury in the active service, 
payment or reimbursement for unauthorized hospital and medical services  
furnished for such injury while the individual was not in a duty status may be 
made, provided other requirements of VA Regulations 6140, et seq., are met, 
without regard to the fact that adjudication of service connection occurred after 
the services were rendered.  Where the services for such an injury were  
furnished on or after August 14, 1962--the date of enactment of Public Law 87- 
583--payment or reimbursement may be made for unauthorized hospital and 
medical services rendered on the day the injury was sustained, as well as 
subsequent days, irrespective of the fact that compensation was not payable 
for the times involved.  By a parity of reasoning, these conclusions relate equally 
to situations where injuries deemed service-connected pursuant to section 106(d) 
are incurred while returning directly from training duty.  
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