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QUESTIONS PRESENTED: 
 
(a)  Under 38 C.F.R. § 3.458(d), may only certain compensa- 
tion benefits be apportioned to a child of a veteran 
adopted out of the veteran's family, or should this 
regulation be read to permit apportionment of the portion 
of improved-pension benefits payable to a veteran on the 
basis of the existence of the child? 
 
(b)  Does adoption outside the family divest a veteran of 
legal custody of a child for improved-pension purposes? 
 
(c)  If adoption outside the family does not divest the 
veteran of legal custody of a child, would the child be 
considered in the custody of the veteran for purposes of 
determining the rate of improved-pension payable to the 
veteran? 
 
DISCUSSION: 
 
1.  The questions presented arose from the following 
situation.  The veteran is in receipt of nonservice-
connected improved-pension benefits.  An apportionment of 
the veteran's benefits for the veteran's natural child was 
established effective June 1, 1981.  In May 1993, the 
child, who remains under age 18, was adopted by a third-
party couple pursuant to a state-court adoption decree. 
 
2.  The first question presented is whether 38 C.F.R. 
§ 3.458(d) permits the apportionment of the additional 
improved-pension benefits payable to a veteran for his or 
her children to a child adopted out of the veteran's 
family.  As discussed below, there may be no additional 
improved-pension benefits payable on behalf of a veteran's 
child adopted out of the veteran's family.  However, 
assuming for purposes of discussion that there may be in 
some cases, we will address the general issue of the 
meaning of section 3.458(d). 



 
3.  Section 3.458(d) provides that veterans' benefits will 
not be apportioned "[w]here the child of the disabled 
person has been legally adopted by another person, except 
the additional compensation payable for the child."  
(Emphasis added).  Compensation is defined as "a monthly 
payment made by the Secretary to a veteran because of 
service-connected disability."  38 U.S.C. 
§ 101(13)(emphasis added); see also 38 C.F.R. § 3.4(a).  
Since the term compensation only refers to benefits for 
service-connected disability, the exception in section 
3.458(d) for additional "compensation" payable for a child 
is not applicable to benefits such as improved pension, 
which are based on nonservice-connected disability. 
 
4.  This conclusion is consistent with the history of the 
regulation, earlier forms of which referred to specific 
statutes authorizing payment of compensation for service-
connected disability.  See, e.g., former 38 C.F.R. 
§ 3.312(b)(1) (1956) (referring to the Act of July 2, 1948, 
ch. 805, 62 Stat. 1219 (Pub. L. 877, 80th Cong.), as 
amended by the Act of October 10, 1949, ch. 654, § 4, 63 
Stat. 731, 732 (Pub. L. 339, 81st Cong.)).  Further, 
internal VA documents indicate that, in 1968, the then 
Chief Benefits Director initiated a proposal to amend 
38 C.F.R § 3.458(d) by striking out the word "compensation" 
and replacing it with the word "amount".  A draft 
transmittal sheet explain- 
ing the contemplated revision stated that the purpose of 
the change was to include pension and dependency and 
indemnity compensation, in addition to compensation, as 
benefits subject to apportionment for a child adopted out 
of a veteran's family.  The clear implication of this 
initiative is that such benefits were not considered 
subject to apportionment under the regulation as in effect.  
This revision to the regulation was not adopted. 
 
5.  We note that, where hardship is shown, 38 C.F.R. 
§ 3.451 authorizes special apportionment of pension and 
certain other benefits between a veteran and his or her 
dependents "[w]ithout regard to any other provision 
regarding appor- 
tionment," including, by implication, 38 C.F.R. § 3.458(d).  
However, before such an apportionment could be made, the 
individual seeking the apportionment would have to 
establish that he or she is the dependent of the veteran, 
as discussed below. 



 
6.  Turning to the second and third questions, the request 
for opinion refers to 38 C.F.R. § 3.23(d)(1), which defines 
the term dependent for purposes of a regulation governing 
improved-pension rates.  Section 3.23(d)(1) defines "depen- 
dent" as "[a] veteran's spouse or child" and further 
provides that "[a] child of a veteran not in custody of the 
veteran and to whose support the veteran is not reasonably 
contributing, may not be considered the veteran's depen- 
dent." 
 
7.  We note that section 3.23(d)(1) is obsolete in light of 
a 1987 amendment to 38 C.F.R. § 3.23(a), 52 Fed. Reg. 
34,906, 34,907 (1987), which eliminated use of the term 
dependent with reference to determination of maximum annual 
rates of improved pension.  However, section 3.23(d)(1) 
does reflect the provisions of 38 U.S.C. § 1521(c), which 
autho- 
rizes payment of improved pension to a veteran at a higher 
rate "if there is a child of the veteran in the custody of 
the veteran or to whose support the veteran is reasonably 
contributing."  See also 38 U.S.C. § 1521(b). 
 
8.  A child adopted out of a veteran's family is generally 
eligible for VA benefits as the child of the veteran 
notwithstanding the adoption.  38 C.F.R. § 3.58.  VA and 
its predecessor agencies have long recognized the right of 
a child adopted out of a veteran's family to receive 
benefits as the veteran's child.  See, e.g., 35 Op. Att'y 
Gen. 385 (1927); A.D. No. 951 (1954); A.D. No. 280 (1934).  
However, section 1521(b) and (c) makes clear that no 
additional improved-pension will be payable for a child of 
a veteran not in the veteran's custody and to whose support 
the veteran is not reasonably contributing.  Thus, while 
pursuant to 38 C.F.R. § 3.58 a child adopted out of a 
veteran's family may remain a child of the veteran for VA 
purposes, VA lacks authority to pay additional improved-
pension benefits to a veteran on the basis of such a child, 
where the child is not in the veteran's custody and the 
veteran is not reasonably contributing to the child's 
support. 
 
9.  Section 3.57(d) of title 38, Code of Federal Regula- 
tions, governs determinations regarding child custody for 
improved-pension purposes.  Paragraph (1) of 
section 3.57(d) provides that "[c]ustody of a child shall 
be considered to rest with a veteran, . . . if that person 



has the legal right to exercise parental control and 
responsibility for the welfare and care of the child."  
Under that provision, even if a child of a veteran is not 
residing with the veteran, the child will be considered in 
the veteran's custody if the veteran has not been divested 
of legal custody.  Accordingly, in order to determine 
whether improved pension is payable to a veteran for a 
child adopted out of the veteran's family, a determination 
must be made as to whether the adoption divested the 
veteran of legal custody for the child and the accompanying 
legal right to exercise parental control and responsibility 
for the child's care and welfare. 
 
10.  State law is generally controlling with respect to 
domestic-relations issues, unless the state law is 
preempted by Federal law in a particular instance.  Since 
Federal law does not address the issue of divestment of 
child custody, state law is the proper authority for 
resolution of that issue.  In the present case, the 
adoption decree was issued by a Utah county district court.  
Therefore, Utah law is controlling.  Utah law provides that 
"[t]he birth parents of an adopted child are, from the time 
the final decree of adoption is entered, released from all 
parental duties toward and all responsibilities for the 
adopted child, and have no further rights with regard to 
that child."  Utah Code Ann. § 78-30-11 (Supp. 1991); see 
also Riding v. Riding, 329 P.2d 878, 880 (Utah 1958) 
(adoption statute authorizes permanent release of natural 
parent from support obligation); Kasper v. Nordfelt, 815 
P.2d 747, 749 (Utah Ct. App. 1991) (natural parents' rights 
and duties are dissolved at time of adoption); Utah Code 
Ann. § 78-30-9 (Supp. 1991) (an adopted child "shall be 
regarded and treated in all respects as the child of the 
adoptive parent or parents."); Utah Code Ann. § 78-30-10 
(Supp. 1991) (after an adoption decree is entered, "the 
adoptive parent or parents and the child shall sustain the 
legal relationship of parent and child, and have all the 
rights and be subject to all the duties of that 
relationship"). 
 
11.  Thus, under Utah law, adoption out of a family clearly 
divests the natural parents of all parental duties and 
responsibilities for the child and any right to exercise 
parental control over the child.  The adoptive parents have 
the legal right to exercise parental control and responsi- 
bility for the care and welfare of the child.  Therefore, 
the natural parent must be considered divested of legal 



custody of the child for improved-pension purposes upon 
entry of the decree of adoption. 
 
HELD: 
 
(a)  Under 38 C.F.R. § 3.458(d), improved-pension benefits 
generally may not be apportioned to a child of the veteran 
who has been adopted out of the veteran's family. 
 
(b)  Under Utah law, adoption of a veteran's child outside 
the veteran's family divests the veteran of legal custody 
of the child for improved-pension purposes. 
 
(c)  In light of the holding in paragraph (b), above, the 
third question presented is moot. 
 
 
 
 
Mary Lou Keener 
 
 


