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QUESTIONS PRESENTED: 

A.  In view of the amendments made by section 8052 of the 
Omnibus Budget Reconciliation Act of 1990 (OBRA 1990), can 
a disability due to substance abuse caused by a service-
connected disability be service connected under 38 C.F.R. 
§ 3.310(a)? 

B.  Can the aggravation by a service-connected disability 
of a nonservice-connected disability arising out of 
substance abuse be service connected under 38 C.F.R. 
§ 3.310(a)? 

C.  In light of the decision of the United States Court of 
Appeals for Veterans Claims (Veterans Court) in Barela v. 
West, 11 Vet. App. 280 (1998), and VAOPGCPREC 2-98, may 
dependency and indemnity compensation (DIC) be considered 
“disability compensation”? 

D.  May the Department of Veterans Affairs (VA) award DIC 
based either on a veteran’s death caused by a disability 
due to substance abuse that was itself secondary to a 
service-connected disability or on a veteran’s death while 
receiving or entitled to receive compensation for such a 
substance-abuse disability that was continuously rated 
totally disabling for an extended period immediately 
preceding death? 

COMMENTS: 

1.  Section 8052 of the OBRA 1990, Pub. L. No. 101-508, 
§ 8052, 104 Stat. 1388, 1388-351, made two amendments to 
statutes governing entitlement to VA benefits.  First, 
section 8052(a)(1) amended 38 U.S.C. § 105(a) to provide 
that an injury or disease incurred during active service 



will not be deemed to have been incurred in line of duty if 
the injury or disease was “a result of the person’s own 
. . . abuse of alcohol or drugs.”  Second, section 
8052(a)(2) and (3) amended former 38 U.S.C. §§ 310 and 331 
(now designated §§ 1110 and 1131) to prohibit payment of 
compensation for any disability that is “a result of the 
veteran’s own . . . abuse of alcohol or drugs” (for 
convenience, in this opinion called a “sub-stance-abuse 
disability”).  These two amendments apply “to claims filed 
after October 31, 1990.”  OBRA 1990, § 8052(b), 104 Stat. 
at 1388-351.  (Throughout this opinion, comments refer to 
claims filed after October 31, 1990, unless otherwise 
specified.) 
 

2.  Disability that is proximately due to or the result of 
a service-connected disease or injury is itself service 
connected.  38 C.F.R. § 3.310(a).  (A disability that is 
proximately due to or the result of another disability is 
called a “secondary disability,” and hence, service con-
nection under section 3.310(a) of such a disability is 
called “secondary service connection.”)  If a service-
connected disability aggravates a nonservice-connected 
disability, the degree of disability over and above the 
degree of disability existing before the aggravation is 
compensable.  Allen v. Brown, 7 Vet. App. 439, 448 (1995) 
(en banc).  Furthermore, a secondary disability service 
connected under section 3.310(a) may be considered service 
connected for purposes of all VA benefits.  VAOPGCPREC 2-98 
at para. 11. 

3.  In VAOPGCPREC 2-98, this office concluded that the 
amendments made by section 8052 do not preclude eligibility 
based on a substance-abuse disability (or death resulting 
from a substance-abuse disability) secondarily service 
connected under section 3.310(a) as proximately due to or 
the result of a service-connected disease or injury, except 
in the case of disability compensation, payment of which is 
precluded.  The basis for that conclusion may be summarized 
as follows.  The amendments made by section 8052 of OBRA 
1990 affect eligibility for VA benefits in the following 
two ways: 

 a.  They prohibit compensation for a substance-abuse 
disability whether a claim is based on direct service 
connection or secondary service connection under 
section 3.310(a) and whether secondary service connection 
is claimed on the basis of causation or aggravation of a 
substance-abuse disability.  VAOPGCPREC 2-97.  This is 
because section 8052 amended the statutes authorizing the 
payment of compensation to a veteran for service-connected 



disability, former 38 U.S.C. §§ 310 and 331 (now §§ 1110 
and 1131), to prohibit outright the payment of compensation 
for a substance-abuse disability.  OBRA 1990, § 8052(a)(2) 
and (3), 104 Stat. at 1388-351.  However, those amendments 
did not affect any statute governing eligibility for any 
other VA benefit based on service-connected disability or 
death. 

 b.  The amendments made by section 8052 also preclude 
direct service connection of a substance-abuse disability 
for purposes of all VA benefits.  VAOPGCPREC 2-98.  This  
is because section 8052 amended the statute governing line- 
of-duty determinations, 38 U.S.C. § 105(a), which generally 
applies to all VA benefits eligibility for which is based 
on a service-connected disability or death.  OBRA 1990, 
§ 8052(a)(1), 104 Stat. at 1388-351; see also 
VAOPGCPREC 2-98 at para. 4-7.  However, that amendment 
does not apply to secondary service connection under 
section 3.310(a) because line-of-duty determinations are 
irrelevant to a determination of whether a disability is 
secondary to a service-connected disability, except with 
respect to service connection of the primary disability.  
See VAOPGCPREC 2-98 at para. 14. 

4.  Thus, for purposes of all VA benefits, a substance-
abuse disability that is secondary to a service-connected 
disability can be secondarily service connected under 
section 3.310(a).  However, disability compensation, which 
for a substance-abuse disability is prohibited outright 
under 38 U.S.C. §§ 1110 and 1131, cannot be paid for a 
substance abuse disability which is service connected on 
either a direct or secondary basis. 

5.  A secondary substance-abuse disability can be service 
connected under section 3.310(a) regardless of whether the 
secondary service connection is based on causation or 
aggravation of a substance-abuse disability by a service-
connected disability.  In general, the aggravation of a 
disability by a service-connected disability can be 
secondarily service connected under section 3.310(a) for 
purposes of all VA benefits.  See Allen, 7 Vet. App. 
at 448.  Nothing relating to whether a substance-abuse 
disability was aggravated by a service-connected disabil-
ity, rather than caused by such a disability, renders the 
amendments made by section 8052 relevant to a determination 
of whether the substance-abuse disability is secondary to a 
service-connected disability.  We therefore conclude that 
the aggravation of a substance-abuse disability by a 
service-connected disability can be secondarily service 
connected under section 3.310(a).  However, disability 
compensation cannot be paid for such a disability due to 



the prohibition in 38 U.S.C. §§ 1110 and 1131 against 
payment of disability compensation for substance-abuse 
disability. 

6.  In its decision in Barela v. West, 11 Vet. App. at 283, 
the Veterans Court, citing VAOPGCPREC 2-98, recognized that 
38 U.S.C. § 1110, by its terms, “prohibits only the payment 
of ‘compensation’ for disability due to alcohol and drug 
abuse” and that “compensation is but one of the potential 
title 38 benefits which could flow from a determination 
that a disability is service connected.”  The court went on 
to mention educational assistance and housing-loan benefits 
as two benefits which could be available on the basis of a 
finding of service connection.  For the following reasons, 
we do not believe that the absence of a reference to DIC as 
being a benefit which could flow from establishment of 
service connection notwithstanding the amendment made to 
section 1110 by section 8052 of the OBRA 1990 in any way 
implies that DIC may be considered “compensation” for 
purposes of the prohibition in 38 U.S.C. §§ 1110 and 1131 
on payment of compensation for substance-abuse disability. 

7.  The term “compensation” as used in title 38, United 
States Code, encompasses two distinct benefits:  one paid 
to a veteran because of a service-connected disability and 
the other paid to certain survivors of a veteran because of 
the veteran’s service-connected death occurring before 
January 1, 1957.  38 U.S.C. § 101(13); 38 C.F.R. § 3.4(a).  
Basic entitlement criteria for “disability compensation,”  
the term used to denote compensation paid to a veteran 
because of a service-connected disability, are stated in 
38 C.F.R. § 3.4(b)(1).  Entitlement criteria for “death 
compensation,” the term used to denote the benefit paid to 
certain survivors of veterans for service-connected deaths 
occurring before January 1, 1957, are found at 38 C.F.R. 
§ 3.4(a) and (c).  Entitlement criteria for the distinct 
DIC benefit, payable for service-connected deaths occurring 
on or after January 1, 1957, or by election, for such 
deaths occurring prior to that date, are found at 38 C.F.R.  
§ 3.5.  The term “disability compensation” is used in the 
heading of subchapters II and IV of chapter 11 of title 38, 
United States Code, which contain 38 U.S.C. §§ 1110 and 
1131, the sections authorizing, respectively, compensation 
for service-connected disability incurred in wartime and 
peacetime.  Because the section 8052(a)(2) and (3) 
amendments prohibiting compensation for substance-abuse 
disability amended only what are now sections 1110 and 
1131, authorizing the payment of compensation to a veteran 
for service-connected disability, they affect only “dis-
ability compensation” as authorized by those two sections.  
They have no effect on DIC, which is a distinct benefit 



payable under chapter 13 of the United States Code. See  
38 U.S.C. § 101(14) and ch. 13, subch. II. 

8.  The distinction between disability compensation and 
other benefits is crucial in the context of our opinions on 
the OBRA 1990 amendments because, as noted above, the 
amendments prohibiting compensation for a substance-abuse 
disability affected only statutes, 38 U.S.C. §§ 1110 and 
1131, authorizing disability compensation.  They did not 
affect statutes authorizing death compensation or DIC,  
such as 38 U.S.C. §§ 1121, 1141, 1310, and 1318.  See 
VAOPGCPREC 11-96 at para. 2 (“Section 8052 did not amend 
what are now 38 U.S.C. §§ 1310 and 1318, and its text does 
not refer to DIC.”)  Thus, in the context of General 
Counsel opinions interpreting the amendments made by 
section 8052 of the OBRA 1990, DIC must be considered a VA 
benefit other than disability compensation.  Consequently, 
the amendments made by section 8052 affect eligibility for 
DIC only by precluding direct service connection of a 
substance-abuse disability.  Payment of DIC benefits based 
on secondary service connection of a substance-abuse 
disability is not precluded. 

9.  The Veterans Court’s decision in Barela v. West is 
consistent with our several conclusions about the effect of 
the OBRA 1990 amendments:  (1) sections 1110 and 1131 
prohibit the payment of disability compensation for a 
substance-abuse disability whether claimed on the basis of 
direct or secondary service connection; (2) section 105(a) 
precludes direct service connection of a substance-abuse 
disability; and (3) payment of VA benefits other than 
disability compensation based on secondary service 
connection of a substance-abuse disability is not pre-
cluded.  The court in Barela, in which a veteran was 
claiming service connection for a substance-abuse 
disability secondary to service-connected post-traumatic 
stress disorder, held that the Board of Veterans’ Appeals 
erred in concluding that 38 U.S.C. § 1110 precludes service 
connection for a substance-abuse disability.  11 Vet. App. 
at 283.  This conclusion is consistent with our conclusions 
because, as we have noted, section 1110 precludes only the 
payment of compensation for substance-abuse disability, not 
service connection for such disability.  Section 105(a), 
which the Court did not address in Barela, precludes direct 
service connection of such disability.  

10.  VA may award DIC under 38 U.S.C. § 1310 based on a 
veteran’s death caused by a substance-abuse disability that 
was itself secondary to a service-connected disability.  
Section 105(a) as amended by section 8052 of the OBRA 1990 
precludes direct service connection of a substance-abuse 



disability that caused a veteran’s death.  
VAOPGCPREC 11-96.  However, the amendments made by 
section 8052 do not preclude service connection of a 
substance-abuse disability, or of death resulting from such 
a disability, on a secondary basis under 38 C.F.R. 
§ 3.310(a).  VAOPGCPREC 2-98.  Section 8052 amended only 
the statutes authorizing disability compensation and 
governing line-of-duty determinations and did not amend 
section 1310, the statute authorizing the payment of DIC 
for service-connected death.  Section 1310(a) authorizes 
DIC “[w]hen any veteran dies . . . from a service-connected 
or compensable disability.”  That section makes no distinc-
tion between disabilities service connected on a direct or 
secondary basis and contains no prohibition concerning 
substance-abuse disabilities.  Thus, DIC may be paid on the 
basis of a secondarily service-connected death, regardless 
of whether such death resulted from a substance-abuse 
disability. 

11.  VA may award DIC under 38 U.S.C. § 1318 based on a 
disability due to substance abuse itself secondary to a 
service-connected disability.  Section 1318 authorizes the 
payment of DIC following the death of a veteran “who was in 
receipt of or entitled to receive . . . compensation at the 
time of death for a service-connected disability” that was 
continuously rated totally disabling for an extended period 
immediately preceding death.  38 U.S.C. § 1318(a) and (b). 
If a veteran had never established service connection for a 
substance-abuse disability, then that disability could not 
form the basis of a section 1318 DIC award on a claim filed 
after October 31, 1990.  The veteran would not in fact have 
been in receipt of or entitled to receive compensation for 
that disability when he or she died, and section 8052’s 
prohibition on payment of disability compensation for a 
substance-abuse disability, applicable to claims filed 
after October 31, 1990, would preclude a survivor from 
establishing the veteran’s hypothetical entitlement for 
purposes of a DIC claim.  Even if a veteran had established 
service connection of a substance-abuse disability for 
compensation purposes in a claim filed on or before 
October 31, 1990, that disability could not form the basis 
of a section 1318 DIC award, in a claim filed after 
October 31, 1990, if the basis of service connection is the 
substance-abuse disability’s incurrence or aggravation in 
service, since section 8052 precludes direct service 
connection of a substance-abuse disability.  
VAOPGCPREC 11-96. 

12.  However, if a veteran had established service 
connection of a substance-abuse disability for compensation 
purposes, that disability could form the basis of a 



section 1318 DIC award, if the basis of service connection 
was that the substance-abuse disability was secondary to a 
service-connected disability.  This is because section 8052 
of the OBRA 1990 does not preclude secondary service 
connection of a substance-abuse disability, and 
section 8052 does not limit eligibility for DIC by any 
means other than the preclusion of direct service con-
nection.  Therefore, if a veteran had established service 
connection of a substance-abuse disability for compensation 
purposes on the basis that the substance-abuse disability 
was secondary to a service-connected disability, and the 
other requirements of section 1318 are met, VA may award 
DIC under section 1318 on the basis of that secondary 
substance-abuse disability. 

HELD: 

A.  The amendments made by section 8052 of the Omnibus 
Budget Reconciliation Act of 1990, Pub. L. No. 101-508, 
§ 8052, 104 Stat. 1388, 1388-351, which are applicable to 
claims filed after October 31, 1990, prohibit the payment 
of compensation to a veteran under 38 U.S.C. § 1110 or 1131 
for service-connected disability (“disability compensa-
tion”) for a disability that is a result of a veteran’s own 
abuse of alcohol or drugs (a “substance-abuse disability”), 
and they preclude direct service connection of a substance-
abuse disability for purposes of all VA benefits, including 
dependency and indemnity compensation.  The amendments do 
not preclude service connection under 38 C.F.R. § 3.310(a) 
of a substance-abuse disability that is proximately due to 
or the result of a service-connected disease or injury.  A 
substance-abuse disability caused by a service-connected 
disability can be service connected under section 3.310(a) 
for purposes of all VA benefits.  However, disability 
compensation cannot be paid for such a disability. 

B.  The aggravation of a substance-abuse disability by a 
service-connected disability can be service connected under 
section 3.310(a) for purposes of all VA benefits.  However,  
disability compensation cannot be paid for such aggrava-
tion. 

C.  Dependency and indemnity compensation is a benefit 
distinct from disability compensation for purposes of the 
amendments made by section 8052 of the Omnibus Budget 
Reconciliation Act of 1990 and is not affected by that 
Act’s prohibition on payment of disability compensation 
for substance-abuse disability. 

D.  VA may award dependency and indemnity compensation to a 
veteran’s survivors based on either the veteran’s death 



from a substance-abuse disability secondarily service 
connected under 38 C.F.R. § 3.310(a) (entitlement estab-
lished under 38 U.S.C. § 1310) or based on a veteran’s 
death while in receipt of or entitled to receive compensa-
tion for a substance-abuse disability secondarily service 
connected under section 3.310(a) and continuously rated  



totally disabling for an extended period immediately 
preceding death (entitlement established under  
38 U.S.C. § 1318). 
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